Hlavní chody Recepty

Steak z tuňáka

U tuňáka je nejdůležitější sehnat co nejkrásnější kousek masa, které by mělo mít tmavě malinovou barvu. Tuňáka nejčastěji kupujeme v Ocean48, kde jsme byli zatím nejvíc spokojeni.

tuňák

postup:

Porci o 500 g vždy rozkrojím napůl na zhruba 2,5 až 3 cm plátky. Potřu ze všech stran olejem a ochutím solí a pepřem. Pánev nechám pořádně rozehřát a přímo na ni už žádný olej nedávám. Počkám, až se z pánve začne pomalu kouřit, to je stav kdy je už dobře rozpálená a pak položím steaky, se kterými až do přetočení nijak nehýbu, aby se mi maso nepotrhalo. Doba vždy záleží na tloušťce masa, ale jsou to zhruba 2-3 minuty z každé strany, tak aby bylo maso uprostřed ještě krásně růžové.

Maso odložím z pánve a nechám na prkénku alespoň chvilku odpočívat. Mezitím si na talíř naservíruji přílohu, kterou může být lehký salát, nebo třeba orestované fazolové lusky. Před naservírováním masa, si jej šikmo rozříznu tak, abych viděla, jak se mi uprostřed povedlo.

Steak z tuňáka