Orzo není nic jiného než těstovinová rýže, kterou připravuji na způsob italského rizota. Abych jej něčím ozvláštnila, přidala jsem fenykl a podávala jej s krevetami.
2 porce:
- 300 g krevet (před oloupáním)
- 120 g těstovinové rýže orzo
- 1 ks fenyklu
- 1 střední cibule
- 100 ml bílého vína
- Zeleninový vývar
- 1 PL másla
- Olivový olej
- Citrónová šťáva
- Sůl, pepř
postup:
Začnu tím, že si očistím krevety (skvělý návod má na Youtube Roman Paulus, na kanále Kuchyně Lidlu). Krunýř i s hlavami nevyhazuji, ale schovávám na krevetový bisque.
Krok se dá jednoduše vynechat, pokud bych koupila krevety oloupané. Cibuli nakrájím najemno a bílou část fenyklu na kostičky. Zelenou vrchní část si schovám na vývar. Přikládám i k tomuto postup na Youtube.
Pokud má fenykl i kousek natě (vzhledově připomíná kopr), schovám si i ten na servírování.
Pokračuji tím, že si na oleji orestuji cibuli. Po chvíli přihodím i kostičky fenyklu. Ve chvíli, kdy fenykl trochu změkne, přisypu těstovinovou rýži orzo a nechám v pánvi prohřát. Poté zaliji bílým vínem a počkám, až se odpaří alkohol. Vše následně zaliji trochou horkého vývaru tak, aby byl vždy jen lehce nad hladinou rýže orzo. Vývar postupně přilévám, hned jak se část odpaří. Opakuji tak dlouho, než je rýže „al dente“. Přidám máslo a kapku olivového oleje a závěrečně ochutím solí a pepřem. Konzistence by měla být podobná jako u klasického italského rizota (krémová, ne sypká).
Na další pánvi si připravím krevety, které pouze velmi krátce orestuji, jen tak, aby hezky zrůžověly. Krevety ochutím solí, pepřem a trochou citrónové šťávy.
Na talíř nejprve naservíruji rizoto, na které pokladu krevety a ozdobím natí z fenyklu.