Dezerty Recepty

Zdravá banánová tartaletka

Jeden z receptů, když potřebuji zdělat přezrálé banány. Tartaletku tento dezert připomíná pouze vzhledově, protože jsem na něj použila silikonové formičky na tartaletky. Potřebovala jsem totiž něco, co se bude dobře plnit krémem. Jinak by se dalo těsto použít i na jednoduché muffiny, nebo rovnou na pánev jako lívance.

formičky

2 porce:

  • 1 zralý až přezrálý banán (s hnědými fleky)
  • 1 vejce
  • 50 g špaldové celozrnné hladké mouky
  • ½ ČL kypřicího prášku

na náplň:

  • 3 PL tvarohu
  • 2 PL ricotty
  • 1 ČL medu/čekankového sirupu

Troubu si předehřeju na 180°C. Banán v míse rozmačkám vidličkou, trochu prošlehám s vejcem a přidám mouku s kypřicím práškem. Banán sám o sobě je dost sladký, takže není potřeba přidávat žádné další sladidlo. Toto množství mi vyjde na 2 formičky. Počkám až je předehřátá trouba a peču asi 2O minut. Pravidelně je kontroluji a na závěr jsem do nich píchla špejlí, abych měla jistotu (nesmí na ni zůstat těsto). Nechám vychladnout a mezitím si připravím krém na plnění. Všechny suroviny na něj promíchám v misce a naplním zdobící sáček. Díky silikonovým formičkám jde „tartaletka“ pěkně ven, můžu ji naplnit a následně libovolně ozdobit. Krém i zdobení obměňuji podle toho, co mám zrovna doma.

Zdravá banánová tartaletka