Jednoduchá polévka o pár surovinách, kterou mám do půl hodiny i s úklidem hotovou. Zpracuji na ni navíc, až na odřezky, celou brokolici. Košťál totiž spousta lidí nechává bez povšimnutí, avšak pokud okrájíme dřevnatou část, dá se jíst jen tak – chutná totiž jako kedlubna.
2 porce:
- 250 g brokolice
- 120 g celeru
- 2 PL ricotty
- ¼ ČL muškátového oříšku
- Sůl, bílý pepř
Celer si očistím a nakrájím na menší kusy. Z brokolice ukrojím košťál, ze kterého odkrájím dřevnatou část. Využiji tak pomalu celou brokolici.

Vrchní část brokolice rozdělím na menší růžičky a vše dám společně vařit do mírně osolené vody, dokud zelenina nezměkne (mně to trvalo 12 minut). Po uvaření si odeberu trochu brokolicovo celerového vývaru z hrnce a zbytek scedím. Zelenina sama nasála dostatek vody, a tak už jí nebudu tolik potřebovat. Přendám do mixéru, přidám ricottu, asi 8 PL vývaru, muškátový oříšek, sůl, pepř a mixuji dohladka. Pak už nezbývá jen finálně dochutit solí, pepřem, případně zakápnout olivovým olejem a smetanou.