Jedna z Míšových vzpomínek na jídlo, které rád jedl jako dítě, patřila pečenému kuřeti s jablky. Když mi o tomto jídle vyprávěl, rozhodla jsem se jej napodobit. Recept jsem si oblíbila i já, a tak je u nás na pravidelném jídelníčku.
suroviny:
- Celé kuře
- 3 větší jablka
- 2 větší cibule
na marinádu:
- 2 PL medu
- 15 ml balzamikového octa
- 2 větší stroužky česneku
- 1 ČL soli
- ½ ČL drceného kmínu
- ¼ ČL pepře
- ¼ ČL uzené papriky
postup:
Troubu nechám předehřát na 180°C a připravím si marinádu na kuře. Všechny suroviny na ni smíchám dohromady, a aby byla konzistence tekutější, přidám i trochu vody. Kuře si omyju, jablka nakrájím na měsíčky a očistím od jadřinců. Cibuli nakrájím na čtvrtinky. Na dno pekáče dám jablka a cibuli. Navrch posadím kuře, které potřu marinádou. Trochu marinády si nechám na závěrečné potření kuřete. Pekáč přiklopím víkem- pro ty co vlastní teplotní sondu, tak zapíchněte do kuřecího prsa a nastavte ji na 75°C. Peču asi 50 minut. Poté odklopím pekáč, kuře potřu zbylou marinádou, troubu nastavím na horkovzduch a peču odkryté dalších 10-15 minut, tak aby se na kuřeti pěkně opekla kůrčička. Jako přílohu k tomuto jídlu máme nejraději jasmínovou rýži.