K mým 21. narozeninám jsem dostala od kamarádky originální dárek. Soukromý kurz na přípravu jarních závitků. Jelikož miluji asijskou kuchyni, zamilovala jsem si i toto jídlo. Suroviny na ně, se už tenkrát daly jednoduše koupit v Olomouci. Dnes je není problém sehnat v jakémkoli supermarketu.
suroviny na závitky:
- 250 g mletého vepřového masa
- 50 g skleněných nudlí
- 1 hrst jidášova ucha
- 1 větší mrkev
- ½ kedlubny
- Hrst koriandru
- 1 vejce
- 2 PL rybí omáčky
- rýžový papír
suroviny na nálev:
- ¼ menší mrkve nakrájená na malé kostičky
- 1 česnek nakrájený najemno
- 1 ČL třtinového cukru
- Šťáva z půlky limety
- 2 PL rybí omáčky
- 6 PL vody
- 1 menší chilli paprička nakrájená na kolečka
- sůl, pepř
postup:
Skleněné nudle připravím podle návodu a po uvaření propláchnu studenou vodou. Jidášovo ucho dám do misky, zaliji horkou vodou a necháme odstát, dokud nezměkne. Mezitím si očistím zeleninu a nakrájím na tenké nudličky (případně se dá i nastrouhat). Jakmile mám nakrájenou zeleninu, nakrájím si i jidášovo ucho, také na tenké nudličky (“uzlíky“ na uších vždy odkrojím). Koriandr nakrájím i se stonky. Vše si dám do větší mísy. Přidám mleté maso, vejce, rybí omáčku a společně promíchám.
Do pánve si naliji vodu, ve které pak namáčím rýžový papír (hezky se mi tam celý vleze). Papír celý namočím, položím na pracovní plochu a nechávám vždy chvíli změknout. Na plnění si vždy odeberu trochu náplně z mísy, asi 1 polévkovou lžíci (raději menší množství, tak aby se mi syrové maso stihlo tepelně upravit, než se závitek usmaží). Náplň umístím do spodní části papíru, dál od okraje, ale zároveň tak, aby nebyla uprostřed. Vezmu spodní okraj a přeložím jej přes náplň. Následně zahnu boční strany směrem do středu a stočím zbytek závitku směrem od sebe.
Zamotám si všechny závitky a potom je pozvolna smažím v rozehřátém oleji. Závitky průběžně otáčím a hlídám, aby se mi nezačali připalovat, ale aby se hezky rovnoměrně osmažily.
Na zálivku smíchám všechny suroviny dohromady, dochutím podle chuti a závitky do ní při podávání namáčím.