Dlouho jsem připravovala klasické kynuté těsto na pizzu, jen mouka, droždí, sůl a voda. Po jedné rodinné návštěvě, jsem však přišla na to, že je těsto mnohem lepší, když se do něj přidá olej. Náplň dělám vždy jinou, podle toho, co máme zrovna doma.
suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 260 ml vlažné vody
- 60 ml olivového oleje
- 1 ČL soli
- 10 g droždí
postup:
Droždí rozdrobím do vlažné vody a rozmíchám. Mouku promíchám se solí a přisypu do vody s droždím. Přidám olivový olej a těsto zapracovávám v kuchyňském robotu. Těsto musí být hladké a odlepovat se od stěn mísy. Pokud je příliš suché, přidám vodu, pokud moc lepivé, přidám mouku. Těsto přikryji čistou utěrkou a dám na teplé místo kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud chci tento postup urychlit, tak si ještě před zaděláváním těsta zapnu troubu na úplné minimum. Než do trouby vložím mísu s těstem, tak ji vypnu. Cca za 30 minut mám hotovo.
Po nakynutí těsta si dám rozehřát troubu i s plechem na 250°C, horkovzduch se spodním ohřevem, a připravím si všechny suroviny, které poté budu skládat na pizzu.
Množství těsta mi vychází na 3 pizzy, takže si ho rozdělím na 3 podobně velké díly a vypracuji v bochánky. Ruce si lehce potřu olejem a těsto roztáhnu přímo na pečicím papíru.
Pizzu potřu sugem (základní rajčatová omáčka na pizzu) a vyskládám náplň. Z trouby opatrně vytáhnu nahřátý plech, přesunu na něj pečicí papír s pizzou a okamžitě vložím opět do vyhřáté trouby. Pizza se peče 5-10 minut, je potřeba ji pravidelně kontrolovat. V mezičase si vždy nachystám další pizzu. Hotovou pizzu vytáhnu a na vyhřátý plech opět pokládám další pizzu, dokud je nemám všechny hotové.