Pečivo Recepty

Toustový chléb z droždí

Ne každý má doma živý kvásek, nebo se stane, že chceme mít chleba během pár hodin hotový. A tak jsem se rozhodla sepsat recept i na toustový chléb z droždí. Zároveň jsem při něm vyzkoušela jiný způsob stáčení těsta do formy, než mám popsaný u receptu na toustový chléb z LM kvásku. V tomto receptu používám hladkou mouku, ale určitě by šla přidat i celozrnná, nebo jí zcela nahradit. Jen bude potřeba použít trochu jiné množství vody, protože celozrnná mouka saje více.

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 280 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 g másla

postup:

Do mísy od kuchyňského robota jsem si dala vlažnou vodu, ve které jsem rozmíchala cukr a nadrobila do ní droždí. 15 minut jsem nechala kvásek odpočívat. V jiné míse si mezitím smíchám mouku se solí, kterou pak přidám do mísy s kváskem.

vzešlý kvásek

V robotu začnu zapracovávat těsto. Mezitím si vezmu máslo, které nakrájím na menší kostičky. Ty poté postupně přidávám k těstu. Těsto zpracovávám zhruba 10 minut, dokud není krásně hladké a nelepí se mi ke stěnám mísy. Určitě by šlo zpracovávat i ručně bez robota, jen to dá víc práce. Připravené těsto v míse zakryji utěrkou a nechám odpočívat na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto následně vyklopím na pracovní plochu a rozdělím na dva stejně velké bochánky. Každý bochánek rozválím válečkem do tvaru obdélníku, který pak sroluji do dlouhé roličky. Ty vkládám do silikonové formy na biskupský chlebíček. Pokud bych použila klasickou formu, bylo by ji nejdříve potřeba vymazat.

Chleba nechám opět odpočívat, dokud nezvětší svůj objem nad formu.

před pečením

Troubu předehřeju na 220°C na horní-spodní ohřev a mřížku v troubě si dám co nejníže. Peču 10 minut, poté troubu lehce vyvětrám a snížím teplotu na 200°C. Takto peču dalších 15 minut. Po upečení vytáhnu chléb z formy a nechávám na mřížce vychladnout.

Toustový chléb z droždí
Toustový chléb z droždí