Moje vzpomínka na dětství, kdy pro nás maminka pekla tento dort. Pomalu všechny suroviny jsou uvedené v polévkových lžících, protože přesně tak jej odvažuje i ona. Recept je jednoduchý a potřebujeme na něj v podstatě jen pár surovin.
suroviny:
- 4 vejce
- 4 PL cukru
- 4 PL polohrubé mouky
- 2 PL kakaa holandského typu
- 1 ČL kypřicího prášku
- 2 PL oleje
- 5 ks středních banánů
- 250 ml vysokoprocentní šlehačky
- 1 ztužovač do šlehačky
- 1 mascarpone
- 50 g hořké čokolády
postup:
Vejce s cukrem vyšlehám do pěny (viz. foto). Nejlepší je, když si vejce dopředu vytáhnu z lednice, aby měla pokojovou teplotu a lépe se šlehala. Pokud náhodou zapomenu nebo spěchám, tak během šlehání přidám postupně 4 lžíce teplé vody, která směs trochu zahřeje a půjde to lépe.
Během šlehání si v jiné míse smíchám dohromady mouku, kakao a kypřicí prášek. Troubu předehřeju na 180°C. Jakmile je směs vyšlehaná, přidám do ní olej a opatrně vmíchám promíchané suché suroviny. Pomocí stěrky na těsto směs pomalu nadzvedávám zespodu. Vše pomalu promíchám a vliji do dortové formy. Peču v předehřáté troubě asi 20 minut. Ke konci korpus zkontroluji zapíchnutím špejle do středu. Musí být suchá a nesmí se na ni lepit těsto.
Korpus nechám vychladnout a přichystám si krém. Čokoládu nastrouhám na hrubém struhadle. Šlehačku vyšlehám se ztužovačem, promíchám s mascarpone a přidám nastrouhanou čokoládu. Někdy nahrazuji šlehačku tvarohem, v dortu funguje také a nám chutná i tato varianta.
Vychladlý korpus vydlabu malou lžičkou. Vydlabanou část si nechávám, poslouží mi nakonec na posypání dortu.
Vychladlý korpus vydlabu malou lžičkou. Vydlabanou část si nechávám, poslouží mi nakonec na posypání dortu.
Potřu zbytkem krému a finálně posypu vydlabanou částí korpusu. Dort poté připomíná vyhrabanou hromádku od krtka.