Původem mexická snídaně, která je však tak sytá, že si toto jídlo raději připravujeme třeba jako rychlý oběd. Stačí pár surovin, které máme většinou doma a za pár minut je hotovo. Zeleninu v tomto receptu často obměňuji podle toho, co mám zrovna doma. Jde o to vytvořit rajčatovo-paprikovou hustší omáčku s fazolemi, do které se rozklepnou vajíčka.
2 porce:
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pálivá paprička/sušené čili
- 1 červená paprika
- 200 g loupaných konzervovaných rajčat
- 100 g fazolí
- 5 vajec
- Olej
- 2 ČL cukru
- Sůl, pepř a ideálně čerstvé bylinky (oregano, koriandr, petržel…)
postup:
Cibuli si nakrájím najemno a začnu ji pozvolna restovat na pánvi. Mezitím si nakrájím česnek, čili a papriku. Po chvilce restování přidám k cibuli česnek, čili a následně i papriku. Vše společně chvíli orestuji, přidám rajčata, sůl, pepř i cukr a nechám asi 5 minut povařit. Pokud by byla směs moc suchá, přiliji trochu vody. Nakonec přidám i fazole a bylinky, ochutnám a finálně dochutím.
Ve směsi si udělám důlek a do něj vyklepnu vejce. Když jsou všechna vejce ve směsi, přikryji pánev pokličkou a nechám asi 3 minuty dusit, tak aby žloutky zůstaly měkké (na hniličko). Jakmile jsou vejce hotová, nechám již pánev odkrytou a odstavím ji z tepla. Podávám posypané bylinkami a s pečivem.