Původem mexická snídaně, která je však tak sytá, že si toto jídlo raději připravujeme třeba jako rychlý oběd. Stačí pár surovin, které máme většinou doma a za pár minut je hotovo. Zeleninu v tomto receptu často obměňuji podle toho, co mám zrovna doma. Jde o to vytvořit rajčatovo-paprikovou hustší omáčku s fazolemi, do které se rozklepnou vajíčka.

2 porce:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pálivá paprička/sušené čili
  • 1 červená paprika
  • 200 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 100 g fazolí
  • 5 vajec
  • Olej
  • 2 ČL cukru
  • Sůl, pepř a ideálně čerstvé bylinky (oregano, koriandr, petržel…)

postup:

Cibuli si nakrájím najemno a začnu ji pozvolna restovat na pánvi. Mezitím si nakrájím česnek, čili a papriku. Po chvilce restování přidám k cibuli česnek, čili a následně i papriku. Vše společně chvíli orestuji, přidám rajčata, sůl, pepř i cukr a nechám asi 5 minut povařit. Pokud by byla směs moc suchá, přiliji trochu vody. Nakonec přidám i fazole a bylinky, ochutnám a finálně dochutím.

Ve směsi si udělám důlek a do něj vyklepnu vejce. Když jsou všechna vejce ve směsi, přikryji pánev pokličkou a nechám asi 3 minuty dusit, tak aby žloutky zůstaly měkké (na hniličko). Jakmile jsou vejce hotová, nechám již pánev odkrytou a odstavím ji z tepla. Podávám posypané bylinkami a s pečivem.

Huevos rancheros