Jeden z našich velmi oblíbených dezertů. Není nad to, když pod lžičkou křupne “korpus“ ze sušenek a másla. Navíc se dá velmi krásně nazdobit, takže i z obyčejného dortu, je rázem velký fešák. Do receptu je navíc možné použít jakýkoliv krémový sýr- žervé, lučinu, Philadelphii, ricottu, nebo třeba i měkký tvaroh či skyr. I sušenky často obměňuji. Vzhledem k máslu, které do korpusu přijde, nemusí být sušenky nutně máslové.
suroviny na korpus:
- 300 g sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
suroviny na krém:
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 250 g ricotti
- 250 g lučiny
- Případně zakysaná smetana na 3. vrstvu, která by se přidala úplně nakonec. Zakryje nedokonalosti na povrchu dortu, není však nutné ji přidávat.
postup:
Na začátek si předehřeji troubu na 180°C a v menším hrnci rozpustím máslo. Dále si připravím formu na dort, do které nachystám pečicí papír a to na dno i po stěnách formy (stěny lehce potřu olejem, aby pečicí papír na stěnách držel).
Sušenky nadrtím najemno v mixéru, promíchám s rozpuštěným máslem a dám na dno připravené formy. Polévkovou lžící sušenky zatlačím, aby byl korpus hezky rovný, a dám jej do vyhřáté trouby na 5 minut.
Mezitím si vyšlehám vejce s cukrem do světlé pěny, kterou pak opatrně promíchám s ricottou a lučinou. Vzniklý krém naliji na korpus a peču 30 minut. Po upečení mohu rovnou přidat i vrstvu ze zakysané smetany. Velmi opatrně ji vždy rozetřu po povrchu dortu a dám znovu zapéct na asi dalších 5 minut.
Hotový dort nechávám ztuhnout v lednici. Zdobím sezonním ovocem, ořechy, semínky, případně bylinkami či jedlými květy.