Dezerty Recepty

Cheesecake

Jeden z našich velmi oblíbených dezertů. Není nad to, když pod lžičkou křupne “korpus“ ze sušenek a másla. Navíc se dá velmi krásně nazdobit, takže i z obyčejného dortu, je rázem velký fešák. Do receptu je navíc možné použít jakýkoliv krémový sýr- žervé, lučinu, Philadelphii, ricottu, nebo třeba i měkký tvaroh či skyr. I sušenky často obměňuji. Vzhledem k máslu, které do korpusu přijde, nemusí být sušenky nutně máslové.

suroviny na korpus:

  • 300 g sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla

suroviny na krém:

  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 250 g ricotti
  • 250 g lučiny
  • Případně zakysaná smetana na 3. vrstvu, která by se přidala úplně nakonec. Zakryje nedokonalosti na povrchu dortu, není však nutné ji přidávat.

postup:

Na začátek si předehřeji troubu na 180°C a v menším hrnci rozpustím máslo. Dále si připravím formu na dort, do které nachystám pečicí papír a to na dno i po stěnách formy (stěny lehce potřu olejem, aby pečicí papír na stěnách držel).

Sušenky nadrtím najemno v mixéru, promíchám s rozpuštěným máslem a dám na dno připravené formy. Polévkovou lžící sušenky zatlačím, aby byl korpus hezky rovný, a dám jej do vyhřáté trouby na 5 minut.

Mezitím si vyšlehám vejce s cukrem do světlé pěny, kterou pak opatrně promíchám s ricottou a lučinou. Vzniklý krém naliji na korpus a peču 30 minut. Po upečení mohu rovnou přidat i vrstvu ze zakysané smetany. Velmi opatrně ji vždy rozetřu po povrchu dortu a dám znovu zapéct na asi dalších 5 minut.

Hotový dort nechávám ztuhnout v lednici. Zdobím sezonním ovocem, ořechy, semínky, případně bylinkami či jedlými květy.