Jedno z mých nejoblíbenějších jídel od mé maminky. Pokaždé když padne otázka, co má uvařit až přijedeme, volba padne jednoznačně na “segedín“. Tento guláš je navíc velmi snadný na přípravu a za mě nenáročný na suroviny.
suroviny:
- 500 g vepřového masa na guláš
- 500 g bílého kysaného zelí
- 2 cibule
- 1 PL kmínu
- Sůl, pepř
- 1 PL červené papriky
- 12% smetana
- 2 PL mouky
postup:
Cibuli si nakrájím najemno a v hrnci ji pozvolna orestuji na oleji. Přidám vepřové maso pokrájené na kostky, které osolím, opepřím a nechám zatáhnout. Mezitím přidám kmín a až je maso zatažené, tak i červenou papriku, kterou jen promíchám s masem a moc dlouho ji nerestuji, aby nezhořkla.
Maso podliji dostatečným množstvím vody a přidám i zelí. Pokud chci, aby guláš nebyl tak kyselý, zelí bych předem propláchla. Vše společně vařím, dokud není maso měkké. Celý proces se dá urychlit, vařením v tlakovém hrnci, kdy máme za 20 minut hotovo.
Jakmile je maso uvařené, rozmíchám si v menší misce pomocí metličky mouku ve smetaně a touto směsí guláš zahustím (čím víc mouky, tím hustší guláš). Vše nechám ještě 10 minut provařit, aby zmizela chuť mouky. Na závěr už jen finálně dochutím solí či pepřem.