Hlavní chody Recepty

Segedínský guláš

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel od mé maminky. Pokaždé když padne otázka, co má uvařit až přijedeme, volba padne jednoznačně na “segedín“. Tento guláš je navíc velmi snadný na přípravu a za mě nenáročný na suroviny.

suroviny:

  • 500 g vepřového masa na guláš
  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 1 PL kmínu
  • Sůl, pepř
  • 1 PL červené papriky
  • 12% smetana
  • 2 PL mouky

postup:

Cibuli si nakrájím najemno a v hrnci ji pozvolna orestuji na oleji. Přidám vepřové maso pokrájené na kostky, které osolím, opepřím a nechám zatáhnout. Mezitím přidám kmín a až je maso zatažené, tak i červenou papriku, kterou jen promíchám s masem a moc dlouho ji nerestuji, aby nezhořkla.

Maso podliji dostatečným množstvím vody a přidám i zelí. Pokud chci, aby guláš nebyl tak kyselý, zelí bych předem propláchla. Vše společně vařím, dokud není maso měkké. Celý proces se dá urychlit, vařením v tlakovém hrnci, kdy máme za 20 minut hotovo.

Jakmile je maso uvařené, rozmíchám si v menší misce pomocí metličky mouku ve smetaně a touto směsí guláš zahustím (čím víc mouky, tím hustší guláš). Vše nechám ještě 10 minut provařit, aby zmizela chuť mouky. Na závěr už jen finálně dochutím solí či pepřem.

Segedínský guláš