Miluji všechnu zeleninu a květák nevyjímaje. Mohla bych ho jíst i jen tak syrový. Nemusím však jeho smaženou obdobu, a když jsem ho vyzkoušela pečený v těstíčku, hned se stal mým oblíbencem. Jde o to použít jen mouku, oblíbené koření a vychytat konzistenci těstíčka. Recept je navíc i méně pracný, protože se v něm květák nemusí předvařit jako u toho smaženého.
2 porce:
- ½ květáku
- 2 PL cizrnové mouky
- 2 PL hladké mouky
- 1 ČL soli
- ½ ČL sušeného česneku
- ½ ČL uzené papriky
- ¼ ČL pepře
- ¼ ČL kurkumy
- ½ ČL mletého koriandru
- 120 ml vody
*PL= polévková lžíce, ČL= čajová lžička
postup:
Ze všeho nejdříve si dám vyhřát troubu na 180°C a nachystám si květák. Stejně jako u brokolice, ani zde nevyhazuji košťál. Očistím ho, nakrájím, a buď taky obalím, nebo jej jako třeba na fotce u tohoto receptu použiji do pyré. Zbytek květáku rozdělím na růžičky.
V misce si smíchám mouky s kořením. Mouka nemusí být cizrnová, stejně tak jako se dá hladká vyměnit za celozrnnou. Často je sama obměňuji a už jsem viděla i verzi, kdy se mouka nahradí škrobem pro bezlepkovou verzi. Fantazii se meze nekladou.
Cílem je vytvořit těstíčko s oblíbeným kořením takové konzistence, aby nám nestékalo z květáku hned dolů. Vodu do mouky tedy přilévám postupně, dokud nevznikne hustější těsto, které bych přirovnala k lívancovému. Kdybych to s vodou náhodou přehnala, opět přisypu trochu mouky.
Květák už stačí pouze obalit a vyskládat na plech s pečicím papírem. Pekla jsem 20 minut na klasický horní a spodní ohřev a potom dalších 15 minut na horkovzduch, dokud mi květák v těstíčku pěkně nezezlátl.