Na recept jsem použila univerzální mrkvové těsto, které lze použít na mrkvový dort, bábovku nebo do jakékoliv jiné formy. Stačí si pouze pohrát s gramáží. Díky mrkvi nebude těsto nikdy suché, ale pěkně vláčné.
suroviny:
- 120 g mrkve
- 100 g celozrnné mouky
- 70 g cukru
- 30 g drcených vlašských ořechů
- 50 g oleje
- 1 vejce
- ¼ ČL jedlé sody
- ¼ ČL kypřicího prášku
- Špetka soli
- Citronová kůra z půlky citrónu
postup:
Troubu si předehřeji na 180°C. V jedné míse si smíchám mouku se sodou, kypřicím práškem a solí. Do druhé mísy si nastrouhám najemno mrkev a přidám k ní vejce, cukr, ořechy, citrónovou kůru a olej. Směs s mrkví promíchám a přidám suché ingredience s moukou.
Vzniklé těsto rozdělím pomocí polévkové lžíce do formy. Použít se dá jakákoliv forma nebo klidně muffinové košíčky.
Pekla jsem v předehřáté troubě asi 25 minut. Vždy raději kontroluji pomocí špejle. Vychladlý mrkvový dezert jsem zdobila citrónovou polevou, na kterou jsem použila šťávu z půlky citrónu a přimíchávala moučkový cukr, dokud mi nevznikla požadovaná konzistence.