Dezerty Recepty

Dezert z mrkvového těsta

Na recept jsem použila univerzální mrkvové těsto, které lze použít na mrkvový dort, bábovku nebo do jakékoliv jiné formy. Stačí si pouze pohrát s gramáží. Díky mrkvi nebude těsto nikdy suché, ale pěkně vláčné.

suroviny:

  • 120 g mrkve
  • 100 g celozrnné mouky
  • 70 g cukru
  • 30 g drcených vlašských ořechů
  • 50 g oleje
  • 1 vejce
  • ¼ ČL jedlé sody
  • ¼ ČL kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • Citronová kůra z půlky citrónu
suroviny

postup:

Troubu si předehřeji na 180°C. V jedné míse si smíchám mouku se sodou, kypřicím práškem a solí. Do druhé mísy si nastrouhám najemno mrkev a přidám k ní vejce, cukr, ořechy, citrónovou kůru a olej. Směs s mrkví promíchám a přidám suché ingredience s moukou.

Vzniklé těsto rozdělím pomocí polévkové lžíce do formy. Použít se dá jakákoliv forma nebo klidně muffinové košíčky.

forma

Pekla jsem v předehřáté troubě asi 25 minut. Vždy raději kontroluji pomocí špejle. Vychladlý mrkvový dezert jsem zdobila citrónovou polevou, na kterou jsem použila šťávu z půlky citrónu a přimíchávala moučkový cukr, dokud mi nevznikla požadovaná konzistence.

Dezert z mrkvového těsta