Polévky Recepty

Ostrokyselá polévka

Naše oblíbená polévka z čínských bister. Správně ostrá polévka s typickou konzistencí díky solamylu. Vždy ji připravuji rovnou ve větším množství, protože nám nevadí jíst ji více dní po sobě. Většinou však zmizí první půlka hrnce ještě v den uvaření.

suroviny:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 PL oleje
  • ½ většího pórku
  • 3 mrkve
  • 40 g zázvoru
  • 1 čili paprička
  • 1 ČL mletého čili
  • 200 g tofu natural
  • 50 g sušených hub Jidášovo ucho
  • 2 l kuřecího vývaru
  • 3 vejce
  • 1 dcl sójové omáčky
  • 1 dcl rýžového octu
  • 2 PL solamylu (bramborový škrob)

postup:

Sušené houby, Jidášovo ucho, si dám do misky a zaliji horkou vodou. Kuřecí maso si nakrájím na menší kostičky. Čili papričku se zázvorem očištěným pomocí čajové lžičky nakrájím najemno. Mrkev a pórek pokrájím na malé kousky nebo na nudličky.

Ve větším hrnci si rozpálím sezamový olej (pěkně jídlo provoní, ale použít můžeme jakýkoli olej určený k restování). Na oleji orestuji kuřecí maso, ke kterému přidám i čili papričku a zázvor. Jakmile je maso zatáhnuté, přidám mrkev i pórek a vše společně dál restuji. Přidám sušené čili (i kvůli výsledné barvě), promíchám, zaliji kuřecím vývarem a nechám asi 20 minut provařit.

Mezitím si scedím a najemno nakrájím Jidášovo ucho, které mi pěkně změkne v horké vodě. “Uzlíky“ na uchu vždy odkrojím pryč. Na malé kostičky si nakrájím i tofu. Jidášovo ucho i tofu přidám do polévky.

Vajíčka rozklepnu do misky, metličkou vyšlehám a naliji do polévky, kterou pouze opatrně zamíchám.

Pro typickou konzistenci polévky rozmíchám 3 PL solamylu v asi 2 dcl vody. Je nutné jej rozmíchat opravdu pořádně, jinak budou v polévce hrudky. Do vývaru jej liji ideálně rovnou. Pokud bych solamyl nechala ve vodě odstát, začne se opět usazovat a je nutné jej znovu pořádně rozmíchat. Jakmile jsem spokojená z konzistencí, nechám ještě zhruba 5 minut provařit. Na úplný závěr ochutnám a případně ještě finálně dochutím sójovou omáčkou a rýžovým octem.

Ostrokyselá polévka