Naše oblíbená polévka z čínských bister. Správně ostrá polévka s typickou konzistencí díky solamylu. Vždy ji připravuji rovnou ve větším množství, protože nám nevadí jíst ji více dní po sobě. Většinou však zmizí první půlka hrnce ještě v den uvaření.
suroviny:
- 500 g kuřecích prsou
- 3 PL oleje
- ½ většího pórku
- 3 mrkve
- 40 g zázvoru
- 1 čili paprička
- 1 ČL mletého čili
- 200 g tofu natural
- 50 g sušených hub Jidášovo ucho
- 2 l kuřecího vývaru
- 3 vejce
- 1 dcl sójové omáčky
- 1 dcl rýžového octu
- 2 PL solamylu (bramborový škrob)
postup:
Sušené houby, Jidášovo ucho, si dám do misky a zaliji horkou vodou. Kuřecí maso si nakrájím na menší kostičky. Čili papričku se zázvorem očištěným pomocí čajové lžičky nakrájím najemno. Mrkev a pórek pokrájím na malé kousky nebo na nudličky.
Ve větším hrnci si rozpálím sezamový olej (pěkně jídlo provoní, ale použít můžeme jakýkoli olej určený k restování). Na oleji orestuji kuřecí maso, ke kterému přidám i čili papričku a zázvor. Jakmile je maso zatáhnuté, přidám mrkev i pórek a vše společně dál restuji. Přidám sušené čili (i kvůli výsledné barvě), promíchám, zaliji kuřecím vývarem a nechám asi 20 minut provařit.
Mezitím si scedím a najemno nakrájím Jidášovo ucho, které mi pěkně změkne v horké vodě. “Uzlíky“ na uchu vždy odkrojím pryč. Na malé kostičky si nakrájím i tofu. Jidášovo ucho i tofu přidám do polévky.
Vajíčka rozklepnu do misky, metličkou vyšlehám a naliji do polévky, kterou pouze opatrně zamíchám.
Pro typickou konzistenci polévky rozmíchám 3 PL solamylu v asi 2 dcl vody. Je nutné jej rozmíchat opravdu pořádně, jinak budou v polévce hrudky. Do vývaru jej liji ideálně rovnou. Pokud bych solamyl nechala ve vodě odstát, začne se opět usazovat a je nutné jej znovu pořádně rozmíchat. Jakmile jsem spokojená z konzistencí, nechám ještě zhruba 5 minut provařit. Na úplný závěr ochutnám a případně ještě finálně dochutím sójovou omáčkou a rýžovým octem.