Naprosto přesně si pamatuji, když jsem hummus poprvé zkoušela doma. Můj mixér, který neměl dostatečný výkon, na něj prostě nestačil. Byl plný hrudek a vůbec ne tak jemný, jako jsem ho znala z obchodu. Takže jsem to prostě na pár let vzdala a dál ho jen kupovala. Jsem ráda, že se to nakonec prolomilo, našla jsem si ty ideální poměry a teď nám ho mohu připravovat pravidelně.
suroviny:
- 250 g uvařené cizrny
- 2 ČL tahiny
- 3 PL citrónové šťávy
- 3 PL olivového oleje
- 1 ČL římského kmínu
- Sůl, pepř
- 2 dcl vody
postup:
Když se stane, že pospíchám, nebo zapomenu cizrnu dopředu namočit, používám tu ve slaném nálevu (moje oblíbená je balená ve skle z Lidlu). Pokud cizrnu vařím, nechám si ji přes noc odmočit ve vodě, kterou něž jdu spát, párkrát vyměním. Před samotným vařením ji pořádně propláchnu a potom dám do osolené vody vařit do změknutí.
Na hummus dám všechny suroviny až na vodu do mixéru. Tu přidávám až postupně během mixování, dokud nedosáhnu požadované konzistence. Vše pořádně rozmixuji, finálně ochutím solí, pepřem nebo citrónovou šťávou a je hotovo.