Hlavní chody Recepty

Špaldové špecle s bylinkami

Jednoduché jídlo, na které máme doma vždy všechny suroviny. Nejlepší je na ně síto na halušky. Stojí pár korun a sehnat se dá jak ve větším supermarketu, tak snad ve všech kuchyňských potřebách. Zvládnout se ale dají i metodou s menším kuchyňským prkénkem.

2 porce:

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 150 g mléka
  • 1 ČL soli
  • Hrst čerstvých bylinek

postup:

Ze všeho nejdříve si dám do většího hrnce vařit vodu. Než začne voda vřít, připravím si těsto. Bylinky si nasekám najemno a dám do mísy. Přidám zbytek surovin a smíchám dohromady v těsto, které je husté a lepivé, ale ne hutné. Nechám jej tak 5 až 10 minut odpočívat.

Mouku do těsta různě střídám a sem tam ráda přidám i celozrnnou. Jen pak musím přidat o něco víc tekutin, protože celozrnná mouka saje více vody. Těsto mám odzkoušené i v bezlaktózové verzi, pouze s vodou nebo rostlinným mlékem, funguje to taky.

Ve špeclích už je dostatek soli, takže ji nepřidávám do vody. Jakmile se voda dostane do bodu varu, dám si do síta pomocí kuchyňské karty těsto a postupně jej všechno propasíruji. Špecle si v hrnci promíchám, aby se neslepily dohromady. Jakmile vyplavou na povrch, vařím už jenom 2 minuty a poté je pomocí cedníku přecedím.

Máme je rádi buď tak jako na fotce, se zelím a opečenou slaninou, nebo třeba s ochucenou ricottou, s rajčatovou omáčkou, se špenátem atd. Prostě na co je zrovna chuť nebo co zrovna objevím v lednici.


Špaldové špecle s bylinkami