K pokrmům, u kterých je už od pohledu jasné, že budou těžší na zpracování, si často držíme odstup. Může to být jak u krevet, tak i u olihní, neboli kalamárů. Přece jenom se první musí očistit a až potom se mohou dál připravovat. Tato práce “navíc“ však rozhodně stojí za to. Já se nejenom moc ráda učím novým věcem, ale i čím dál tím častěji upřednostňuji čerstvé suroviny. A tak už mořské plody nekupuji jinak než syrové a nezpracované.
2 porce:
- 160 g špaget ze 100% tvrdé pšenice/semoliny
- Cca 350 g kalamár
- 1 cibule
- 2 PL olivového oleje
- 1 PL másla
- Hrst čerstvých bylinek
- Sůl, pepř
postup:
Nejdříve si zpracuji kalamáry. Skvělý návod má na Youtube Roman Paulus, na kanále Kuchyně Lidlu.
Do špaget použiji chapadla i tělo nakrájené na menší kousky.
Do většího hrnce si dám vařit vodu na těstoviny, kterou pořádně osolím. Začnu pomalu ohřívat i větší pánev. Cibuli si nakrájím najemno a bylinky nasekám. Jakmile začne vřít voda v hrnci na těstoviny, vložím špagety, které vařím jen polovinu doby uvedené na obalu. Vodu, ve které se špagety vařily, nevylévám, ale pár naběraček si nechám na později. V ideálním případě mi to časově vyjde tak, abych těstoviny přendala z hrnce rovnou do pánve.
Na vyhřáté pánvi začnu pozvolna restovat cibuli na olivovém oleji. Jakmile je cibule orestovaná, přidám kalamáry. Až začnou růžovět, což trvá opravdu chvilku, přidám máslo, sůl a pepř. Hned jak se máslo rozpustí, přidám do pánve i špagety, které zaliji zhruba 3 naběračkami vody od špaget. Vařím tak dlouho, než jsou těstoviny al dente. Poté je už bez dalšího ohřívání ještě v pánvi zasypu bylinkami a servíruji.