Dezerty Recepty

Mini Pavlova

Pavlova

Vypadá krásně, jde lehce nazdobit a přitom není ani tak těžký na přípravu. Dort Pavlova nese název po ruské baleríně Anně Pavlovové. Mě zaujala jeho zmenšená verze. Plnit se může vyšlehanou šlehačkou, ale nám zachutnala verze s mascarpone a zakysanou smetanou, kterou už nijak nedoslazuji, protože samotný „korpus“ je sladký dost.

suroviny (cca 8-10ks)

  • 2 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 1 ČL vinného octu nebo citrónové šťávy

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • Ovoce na zdobení

postup:

Troubu si dám předehřát na 120 °C na horkovzduch. Do mísy od kuchyňského robota vložím bílky a začnu pozvolna šlehat. Až se mi začne tvořit bílá pěna, postupně přisypu cukr. Jakmile zašlehám veškerý cukr, zvýším rychlost na maximální. Šlehám tak dlouho, dokud není sníh krásně lesklý a po vytažení metličky, se mi tvoří špička, viz. foto.

Na závěr přidám škrob a vinný ocet. Obojí už jen velmi jemně zašlehám. Vzniklým sněhem si naplním zdobicí sáček s širší zdobicí špičkou (lze vytvořit i za pomoci lžíce).

  • Malý tip: Sáček si vložím do vysoké sklenice a pomocí silikonové stěrky jej plním.

Na plech s pečicím papírem si poté tvořím korpusy na mini Pavlovy. Nastříkám první dno a potom okraje, tak abych měla uprostřed prostor na plnění.

korpusy

Pavlovy dám péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, dokud nejsou zcela vysušené (záleží na velikosti). Může se stát, že malinko zkaramelizují a nejsou už sněhově bílé. Pokud bychom je chtěli úplně bílé, museli bychom snížit teplotu a péct je mnohem déle. Po upečení je necháme zcela vychladnout.

Na závěr smíchám mascarpone se zakysanou smetanou a vzniklým krémem si naplním zdobící sáček. Někdy přidám před tímto krokem do Pavlov ještě i hustější ovocný rozvar, ideálně kyselejší, který Pavlovy vyšvihne o stupínek výš. Nakonec libovolně zdobím.

Pavlovy s náplní doporučuji sníst ještě v den plnění, protože by do druhého dne navlhly. Korpus samotný vydrží při správném skladování dlouho.

mini Pavlova