Flammkuchen

Flammkuchen (ve francouzštině tarte flambée) je vlastně taková rychlá pizza bez kynutí. Nenáročná rychlovka, s tenkým a křupavým těstem, na kterou se dá použít vlastně cokoliv, co doma zrovna naleznu.

suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 40 g tuku, ideálně sádla
  • 5 g soli
  • zakysaná smetana
  • suroviny na zdobení, např. cibule, šunka, slanina, žampiony, ale i libovolná zelenina

postup:

Troubu si předehřeji na 250°C, rovnou i s plechem či pečicím kamenem. Mouku promnu se sádlem, až mi vznikne suchá drobenka. Přidám sůl a postupně i vodu a zpracovávám v těsto. Hotové těsto vložím na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím si nakrájím suroviny, které použiji na náplň. Krájím je tak, aby byly co nejužší.
Vychladlé těsto si rozdělím na 4 díly a rozválím na co nejtenčí placky, které následně přesouvám na pečicí papír.

rozválené těsto

Placku potřu tenkou vrstvou zakysané smetany a zdobím dle libosti, ale nepřeháním to. Flammkuchen se peče velmi krátkou dobu, takže potřebuji, aby se vše stihlo upéct a uprostřed nezůstal rozmočený.

Flammkuchen před pečením

Okraje potřu rozpuštěným sádlem, aby byly po upečení hezky křupavé a peču na již vyhřátém plechu (případně pečicím kameni) zhruba 3-4 minuty, než okraje hezky zezlátnou.

Flammkuchen