K Vánocům neodmyslitelně patří i vánočka. Já si oblíbila tento recept od maminky. Vánočku nám vždy peču menší, tak akorát pro nás dva. Pro plnou dávku stačí dvojnásobné množství všech surovin.
suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 70 g cukru
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 120 ml mléka
- Muškátový oříšek
- Vanilkové aroma
- Citrónová kůra z půlky citronu
- Špetka soli
- 50 g rozinek namočených v rumu
- Plátky mandlí na finální posypání
postup:
Ze všeho nejdříve si dám namočit rozinky do rumu, které se potřebují alespoň hodinu marinovat.
Mléko si trochu zahřeji, tak aby bylo teplé (nesmí být však horké). Přeliji jej do větší mísy, ve které budu zapracovávat těsto (v mém případě mísa od kuchyňského robotu). V míse s mlékem rozmíchám nejprve cukr a potom do něj rozdrobím droždí. Počkám asi 15 minut, než mi vzejde kvásek. Mezitím si dám rozpustit máslo, které nesmí být horké když jde do těsta, takže jej pouze pozvolna zahřívám v menším hrnci. Rozinky si částečně sliji ale část rumu přidám i s rozinkami do těsta.
Jakmile vzejde kvásek, přidám k němu všechny ostatní suroviny a zapracuji v těsto, které nechám přikryté kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nakynuté těsto si rozdělím na 6 stejných bochánků. Ty si rozválím na prameny a pletu ze všech šesti naráz, díky čemuž mi vánočka během pečení drží svůj tvar a nemusím ji ani propichovat špějlemi.
Upletenou vánočku přikryji čistou utěrkou a nechám ještě 30 minut nakynout. Mezitím si dám rozehřát troubu na 170°C
Finálně nakynutou vánočku potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu mandlemi. Vánočku peču dokud není hezky dozlatova.