Kdo mě zná, tak ví, že jsem původem rodilá slovenka. Stejně tak i má maminka. Naší neodmyslitelnou vánoční tradicí tedy vždy byla pravá slovenská kapustnica. A ne, není to to samé jako česká zelňačka. Kapusta je sice slovenský překlad pro zelí, avšak do kapustnice nepatří brambory, ani jiná zelenina krom zelí. Díky bohatosti na uzeniny do ní nepatří ani žádné koření, protože veškerou chuť získává právě díky použitým uzeninám.
suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 1 kg uzené krkovice
- 2 paprikové klobásky (ideálně čabajky)
- Větší hrst sušených hub
- 6 ks sušených švestek
- 200 g oravské slaniny
- 33% smetana na servírování
postup:
Zelí scedím, ale nálev ze zelí ponechám na pozdější dochucení, kdyby byla kapustnica málo kyselá. Uzenou krkovici a klobásky nechám vcelku a vložím je do většího hrnce spolu i se zelím, sušenými houbami a sušenými švestkami. Vše zaliji vodou a dám vařit alespoň 1,5 až 2 hodiny (čím déle, tím lépe).
Oravskou slaninu si nakrájím na kostičky a vysmažím dozlatova. Jakmile kapustici dovařím, maso z ní vytáhnu a nakrájím jej. Krkovici na kostičky a klobásky půl kolečka. Vše pak vrátím zpátky do hrnce a přidám i vyškvařenou slaninu s tukem. Ochutnám a pokud se mi zdá málo kyselá, přidám nálev ze zelí.
Kapustnica chutná nejlépe odleželá, tedy druhý/ třetí den. Při servírování doporučuji zakápnout smetanou.