Malá jídla Recepty

Jarní bylinková roláda

Slaná roláda s uzeným lososem, ve které se dá použít velká spousta bylinek, ať už na ozdobu, nebo na dochucení v podobě pesta uvnitř. Plnit se dá jakýmkoliv krémovým sýrem (např. žervé, lučina, Philadelphia, ricotta apod.), či pomazánkovým máslem.

suroviny:

  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 4 PL polohrubé mouky
  • Hrst nejrůznějších bylinek
  • 300g pomazánkového másla
  • 2 PL bylinkového pesta
  • 200 g uzeného lososa
  • Větší hrst salátu

postup:

Troubu si předehřeji na 180°C. Oddělím žloutky od bílků. Žloutky si uchovám na jiný recept. K bílkům přidám špetku soli a vyšlehám je do hustého sněhu. Na plech si připravím pečicí papír, na který vyskládám lístky bylinek. Jakmile je sníh vyšlehaný, přidám do něj polohrubou mouku a opatrně promíchám. Poté nadýchané těsto na korpus rozprostřu na pečicí papír, opatrně tak, abych co nejméně shrnula lístky bylinek.

korpus před upečením
korpus před upečením

Korpus na roládu peču asi 12 minut. Po vyndání z trouby chvíli počkám, než korpus trochu zchladne a ještě teplý jej sroluji. Srolovaný ho nechám zcela vychladnout.

srolovaný korpus
srolovaný korpus

Vychladlý korpus opět narovnám a položím si ho pečicím papírem nahoru a velmi opatrně ho začnu sundávat tak, abych si korpus nenatrhla.
Korpus opět otočím (bylinkami dolů) a potřu jej pomazánkovým máslem, které si předem promíchám, aby se mi lépe roztíralo. Čerstvé bylinky mohu přidat i přímo do něj (skvělá je pažitka, nebo kopr).
Nyní natřu bylinkové pesto a rozprostřu uzeného lososa. Nakonec přidám salát (v mém případě to byly mladé listy mangoldu a polníček) a roládu sroluji.
Před podáváním nakrájím na asi 1,5 cm plátky.