Slaná roláda s uzeným lososem, ve které se dá použít velká spousta bylinek, ať už na ozdobu, nebo na dochucení v podobě pesta uvnitř. Plnit se dá jakýmkoliv krémovým sýrem (např. žervé, lučina, Philadelphia, ricotta apod.), či pomazánkovým máslem.
suroviny:
- 4 vejce
- Špetka soli
- 4 PL polohrubé mouky
- Hrst nejrůznějších bylinek
- 300g pomazánkového másla
- 2 PL bylinkového pesta
- 200 g uzeného lososa
- Větší hrst salátu
postup:
Troubu si předehřeji na 180°C. Oddělím žloutky od bílků. Žloutky si uchovám na jiný recept. K bílkům přidám špetku soli a vyšlehám je do hustého sněhu. Na plech si připravím pečicí papír, na který vyskládám lístky bylinek. Jakmile je sníh vyšlehaný, přidám do něj polohrubou mouku a opatrně promíchám. Poté nadýchané těsto na korpus rozprostřu na pečicí papír, opatrně tak, abych co nejméně shrnula lístky bylinek.

Korpus na roládu peču asi 12 minut. Po vyndání z trouby chvíli počkám, než korpus trochu zchladne a ještě teplý jej sroluji. Srolovaný ho nechám zcela vychladnout.

Vychladlý korpus opět narovnám a položím si ho pečicím papírem nahoru a velmi opatrně ho začnu sundávat tak, abych si korpus nenatrhla.
Korpus opět otočím (bylinkami dolů) a potřu jej pomazánkovým máslem, které si předem promíchám, aby se mi lépe roztíralo. Čerstvé bylinky mohu přidat i přímo do něj (skvělá je pažitka, nebo kopr).
Nyní natřu bylinkové pesto a rozprostřu uzeného lososa. Nakonec přidám salát (v mém případě to byly mladé listy mangoldu a polníček) a roládu sroluji.
Před podáváním nakrájím na asi 1,5 cm plátky.