Dezerty Recepty

Panna cotta

Panna Cotta

Dlouho mi trvalo, než jsem tento dezert konečně vyzkoušela. Je však tak jednoduchý a nenáročný, že se okamžitě zařadil mezi naše oblíbené stálice. Z pár surovin vykouzlím během chvíle skvělý italský dezert, který po ztuhnutí pouze libovolně nazdobím.

suroviny:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks želatiny v plátcích
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • Čerstvé ovoce, ovocný rozvar, případně i marmeláda na ozdobení

postup:

Do mísy si napustím studenou vodu a do ní ponořím na 10 minut plátky želatiny. Želatina tak změkne a malinko nabobtná.

připravená želatina

Mezitím si dám do hrnce ohřát smetanu, ve které rozpustím cukr. Těsně před bodem varu smetanu odstavím z tepla. Na recept používám nejčastěji 33% smetanu. U ní se mi osvědčilo, nechat ji po zahřátí chvíli odstát a následně lžící sebrat tuk, který se bude držet na hladině, jakoby ve škraloupu. Ze ztuhlé panna cotty už nelze tak hezky odebrat.

Vanilkový lusk si rozkrojím napůl, semínka malým nožem vyškrábnu a přidám ke smetaně.

Z mísy s želatinou vyliji vodu. Želatinu vyždímám a vložím opět do mísy. Menší část ohřáté smetany naliji k želatině a pořádně rozmíchám, dokud se želatina ve smetaně nerozpustí. Poté přidám i zbylou smetanu. Hotovou směs si nakonec přeliji do rendlíku s nálevkou, ze kterého se mi panna cotta dobře rozlévá do připravených skleniček.

rendlík se skleničkami na plnění

Panna cotta se dá podávat buď v nejrůznějších skleničkách či mističkách nebo se může po ztuhnutí vyklopit a podávat na talířku. Hotovou panna cottu nechám zchladnout a dám ji do lednice, kde musí několik hodin, klidně i přes noc, ztuhnout.

Hotovou panna cottu libovolně ozdobím. Nám nejvíce chutná s kyselejším ovocem.

panna cotta