Hlavní chody Recepty

Asijský bůček

Nikdy bych nevěřila, že mi bude chutnat bůček. Vždy byl na mě moc tučný. To bylo ale předtím, než jsem ho díky kamarádce Evince ochutnala v naší oblíbené vietnamské restauraci. Zachutnal mi natolik, že jsem se rozhodla bůček na asijský způsob připravit i doma.

suroviny:

  • 500 g vepřového boku/bůčku
  • 10 g zázvoru
  • 2 ks citrónové trávy
  • 2 ks kardamomu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 bobkový list
  • 1 skořice
  • 1 malá sušená čili paprička
  • 800 ml vody
  • Sůl

na omáčku:

  • 3 PL sójové omáčky
  • 1 PL rýžového octu
  • 1 PL třtinového cukru
  • ¼ ČL mletého čili

postup:

Ze všeho nejdříve si na bůčku naříznu kůži. V tlakovém hrnci si nechám nahřát olej a následně do něj vložím bůček kůží dolů a hezky do křupava ji osmahnu. Jakmile je kůže křupavá, zaliji maso vodou, tak aby bylo zcela ponořené. Přidám všechno koření, citrónovou trávu a zázvor nakrájený na kolečka. Tlakový hrnec uzavřu a nechám asi 30 minut povařit. Uvařit bych jej mohla i v klasickém hrnci, jen by se muselo vařit déle (do měkka).

Mezitím si nachystám omáčku, na kterou pouze smíchám všechny uvedené suroviny dohromady. Jakmile je maso měkké, vytáhnu jej z tlakového hrnce a nechám vychladnout tak, aby se dalo nakrájet na asi 1,5 cm široké plátky. Z vývaru, který mi vznikl vařením masa v tlakovém hrnci, vytáhnu i zázvor. Ten nakrájím na nudličky a přidám do omáčky spolu i s jednou naběračkou vývaru. Ve vývaru vařím i rýži, takže jej rozhodně nevylévám, ale všechen zužitkuji.

Dám si nahřát větší, ideálně i hlubokou, pánev s trochou oleje. Na nahřáté pánvi orestuji z obou stran plátky bůčku. Jakmile pěkně zezlátnou, vše finálně zaliji omáčkou, ve které maso krátce povařím a mohu podávat.


asijský bůček
asijský bůček