Nikdy bych nevěřila, že mi bude chutnat bůček. Vždy byl na mě moc tučný. To bylo ale předtím, než jsem ho díky kamarádce Evince ochutnala v naší oblíbené vietnamské restauraci. Zachutnal mi natolik, že jsem se rozhodla bůček na asijský způsob připravit i doma.
suroviny:
- 500 g vepřového boku/bůčku
- 10 g zázvoru
- 2 ks citrónové trávy
- 2 ks kardamomu
- 3 ks hřebíčku
- 1 bobkový list
- 1 skořice
- 1 malá sušená čili paprička
- 800 ml vody
- Sůl
na omáčku:
- 3 PL sójové omáčky
- 1 PL rýžového octu
- 1 PL třtinového cukru
- ¼ ČL mletého čili
postup:
Ze všeho nejdříve si na bůčku naříznu kůži. V tlakovém hrnci si nechám nahřát olej a následně do něj vložím bůček kůží dolů a hezky do křupava ji osmahnu. Jakmile je kůže křupavá, zaliji maso vodou, tak aby bylo zcela ponořené. Přidám všechno koření, citrónovou trávu a zázvor nakrájený na kolečka. Tlakový hrnec uzavřu a nechám asi 30 minut povařit. Uvařit bych jej mohla i v klasickém hrnci, jen by se muselo vařit déle (do měkka).
Mezitím si nachystám omáčku, na kterou pouze smíchám všechny uvedené suroviny dohromady. Jakmile je maso měkké, vytáhnu jej z tlakového hrnce a nechám vychladnout tak, aby se dalo nakrájet na asi 1,5 cm široké plátky. Z vývaru, který mi vznikl vařením masa v tlakovém hrnci, vytáhnu i zázvor. Ten nakrájím na nudličky a přidám do omáčky spolu i s jednou naběračkou vývaru. Ve vývaru vařím i rýži, takže jej rozhodně nevylévám, ale všechen zužitkuji.
Dám si nahřát větší, ideálně i hlubokou, pánev s trochou oleje. Na nahřáté pánvi orestuji z obou stran plátky bůčku. Jakmile pěkně zezlátnou, vše finálně zaliji omáčkou, ve které maso krátce povařím a mohu podávat.