Jednoduchý recept na teplý salát, když už nás omrzí ty klasické. Suroviny jsou orientační, nic se nestane, pokud se použije jiné množství a zálivka je čistě podle chuti. Takže ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat.
2-3 porce:
- 500 g brambor
- 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 200 g čočky (předem uvařené nebo konzervované)
- 2 mrkve
- Muškátový oříšek, sůl, pepř
na zálivku:
- 2 PL olivového oleje
- 2 ČL medu
- 1 ČL hrubozrnné hořčice
- 1 ČL dijonské hořčice
- 1 ČL bílého vinného octa
- Sůl, pepř
postup:
Brambory jsem vařila ve slupce v osolené vodě asi 10-15 minut, poté podélně přepůlila, lehce potřela olejem, osolila, opepřila a dala péct do předehřáté trouby na 200“ horkovzduch, dokud nezezlátnou (asi 15 minut).
Mrkev jsem nakrájela na malé kostičky a orestovala na troše oleje na pánvi. Mrkev smíchám s čočkou.
Mleté maso ochutím solí a pepřem, přidám čtvrt lžičky muškátového oříšku, pořádně promíchám a vytvaruju do menších kuliček, které následně opékám ze všech stran na vyhřáté pánvi s trochou oleje (maso samo pustí trochu tuku).
V misce smíchám všechny suroviny na zálivku a přidám trochu vody, aby byla tekutější. Na talíř nejprve naservíruji brambory, zasypu čočkou s mrkví, přidám masové kuličky a vše zaliji zálivkou.