Jednoduché bulky, které se díky sádlu skvěle hodí i na domácí hamburgery. Když se náhodou stane, že doma zrovna nemáme sádlo, použiji klidně i máslo.
na 8 větších kusů:
- 250 ml mléka
- 1 ČL cukru
- 20 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 50 g sádla
- 2 vejce
postup:
Do velké mísy, případně rovnou do mísy od kuchyňského robota, dám teplé mléko (nesmí být však horké), lžičku cukru a rozdrobím do něj droždí. Počkám asi 15 minut, než mi vzejde kvásek. Mezitím si smíchám v menší míse mouku se solí. Do vzešlého kvásku vsypu mouku, přidám sádlo a jedno vejce. Vše společně zapracuji v pevnější těsto, které následně přikryji utěrkou a nechám kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto si následně rozdělím na pracovní ploše na osm dílů. Každý kus pak zpracuji do kuličky a dám s dostatečnými mezerami na plech.
Takto připravené bulky přikryji utěrkou a nechám ještě 30 minut dokynout.
Mezitím si dám nahřát troubu na 180°C. Nakynuté bulky potřu rozšlehaným vejcem a peču dokud nejsou na povrch hezky zlatavé.