Pečivo Recepty

Domácí bulky

Jednoduché bulky, které se díky sádlu skvěle hodí i na domácí hamburgery. Když se náhodou stane, že doma zrovna nemáme sádlo, použiji klidně i máslo.

na 8 větších kusů:

  • 250 ml mléka 
  • 1 ČL cukru
  • 20 g droždí 
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 50 g sádla
  • 2 vejce

postup:

Do velké mísy, případně rovnou do mísy od kuchyňského robota, dám teplé mléko (nesmí být však horké), lžičku cukru a rozdrobím do něj droždí. Počkám asi 15 minut, než mi vzejde kvásek. Mezitím si smíchám v menší míse mouku se solí. Do vzešlého kvásku vsypu mouku, přidám sádlo a jedno vejce. Vše společně zapracuji v pevnější těsto, které následně přikryji utěrkou a nechám kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Těsto si následně rozdělím na pracovní ploše na osm dílů. Každý kus pak zpracuji do kuličky a dám s dostatečnými mezerami na plech.

Takto připravené bulky přikryji utěrkou a nechám ještě 30 minut dokynout.
Mezitím si dám nahřát troubu na 180°C. Nakynuté bulky potřu rozšlehaným vejcem a peču dokud nejsou na povrch hezky zlatavé.