Ty nejnadýchanější lívance dělám z LM kvásku (LM = Lievito madre, pšeničný kvásek z Itálie). Tento kvásek není tak kyselý jako klasický žitný kvásek a hodí se výborně na sladké pečení.

Kváskové lívance

suroviny:

  • 50 g LM kvásku
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 g cukru
  • 70 g pšeničné hladké mouky
  • 70 g špaldové celozrnné hladké mouky

postup:

Kvásek si ideálně dopředu oživím (nakrmím v poměru 1-0,5-1). Odeberu si 50 g a zaliju 150 ml vlažného mléka (recept mi funguje i s rostlinným mlékem). Vlažné mléko proto, aby se dal kvásek lépe rozmíchat. Přidám rovnou i cukr a nechám chvilku stát, než vzniklou směs rozmíchám metličkou. Následně přidám zbytek surovin. Těsto musí mít klasickou, trochu hustější, konzistenci lívanců (proto opatrně s moukou). Dá se použít čistě hladká pšeničná, nebo jen celozrnná mouka, každá ale jinak saje tekutinu. Těsto schovám do lednice, kde na mě do rána počká. Lívance připravuji nasucho na palačinkové pánvi.

Kváskové lívance
Kváskové lívance