Ty nejnadýchanější lívance dělám z LM kvásku (LM = Lievito madre, pšeničný kvásek z Itálie). Tento kvásek není tak kyselý jako klasický žitný kvásek a hodí se výborně na sladké pečení.
suroviny:
- 50 g LM kvásku
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g cukru
- 70 g pšeničné hladké mouky
- 70 g špaldové celozrnné hladké mouky
postup:
Kvásek si ideálně dopředu oživím (nakrmím v poměru 1-0,5-1). Odeberu si 50 g a zaliju 150 ml vlažného mléka (recept mi funguje i s rostlinným mlékem). Vlažné mléko proto, aby se dal kvásek lépe rozmíchat. Přidám rovnou i cukr a nechám chvilku stát, než vzniklou směs rozmíchám metličkou. Následně přidám zbytek surovin. Těsto musí mít klasickou, trochu hustější, konzistenci lívanců (proto opatrně s moukou). Dá se použít čistě hladká pšeničná, nebo jen celozrnná mouka, každá ale jinak saje tekutinu. Těsto schovám do lednice, kde na mě do rána počká. Lívance připravuji nasucho na palačinkové pánvi.