Jednoduché vafle, na které smíchám suroviny a těsto nechám přes noc pracovat, tedy zadělám večer před snídaní, na kterou bych je ráda podávala. Pokud přidáme cukr, lehce se z nich stanou sladké vafle.
2 porce:
- 100 g LM kvásku
- 120 ml mléka
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 50 g hladké mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- Špetka soli
postup:
LM kvásek (Lievito madre) rozmíchám v mléce a přidám zbytek surovin. Množství mouky se může lišit podle její savosti. Chceme dosáhnout hustého těsta, avšak stále ještě tekutého (podobného jako na lívance). Připravené těsto si zakryju (používám koupací čepici, ale můžeme použít i potravinářskou fólii, nebo jednoduše sáček) a schovám jej do lednice, kde na mě počká, než vstanu. Vaflovač si zapnu a nechám jej nahřívat alespoň 10 minut. Poté už jen nabírám lžící požadované množství a postupuji jako u klasických vaflí. S mým vaflovačem to trvá asi 8 minut, než je první várka hotová. Servírovat můžeme s čímkoliv máme rádi a na co dostaneme chuť.