Hlavní chody Recepty

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Asi nejjednodušší, nejrychlejší a chuťově naprosto výborné špagety, kterým jsem prostě propadla. Recept je původem z italské Neapole. Jelikož do základního receptu patří opravdu pouze česnek, olivový olej a čili, jednalo se tak o jídlo i pro ty nejchudší. Může se ale přidat také parmezán, který však do tradičního receptu nepatří (dle neapolské tradice se přidávala na závěr trocha opražené strouhanky).

suroviny

2 porce:

  • 160 g špaget ze 100% tvrdé pšenice/semoliny
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 pálívá paprička/sušené čili
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Parmezán
  • Čerstvá petržel

postup:

Ze všeho nejdříve si dám vařit vodu na těstoviny, kterou pořádně osolím. Mezitím si nakrájím česnek na kolečka a čili papričku na menší kousky (prvně vždy ochutnám špičku, abych věděla jak moc je paprička ostrá. To aby pak nepřišlo nemilé překvapení v míře ostrosti jídla). Jakmile začne vřít voda, přidám špagety, které však vařím pouze polovinu doby uvedené na obalu. Průběžně je během vaření promíchávám. Do pánve naliji olej a začnu při mírném ohřevu pánve restovat česnek a po chvíli přidám i čili. Jakmile česnek zezlátne, přidám špagety naběračkou na těstoviny rovnou z hrnce do pánve. Vodu ze špaget si nechávám, protože ji postupně přilévám do špaget po malém množství, dokud se mi nedovaří na „al dente“ a plotnu vypínám. Voda má v sobě škrob z těstovin a tím vznikne požadovaná krémová struktura. Na závěr finálně ochutím solí (s tou opatrně, protože voda ze špaget je sama o sobě dost slaná), čerstvě mletým pepřem a přidám nasekanou petržel s trochou nastrouhaného parmezánu a promíchám. Buon appetito.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino